Połączenie żurawiny i orzechów włoskich to niezwykle smakowita kombinacja, a migdałowy aromat jest świetnym uzupełnieniem. Rożki idealnie nadają się na śniadanie lub jako deser przy spotkaniu przy herbacie. Ja przygotowałam je jako przekąska na wycieczkę w góry.
– 2 szkl. płatków owsianych* – namoczone kilka godzin i odcedzone
– 3/4 szkl. pokrojonych daktyli
– 8 kropli olejku migdałowego
– 3/4 szkl. suszonej żurawiny
– 3/4 szkl. orzechów włoskich (namoczonych i wysuszonych)
– 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
– 1 łyżka chia (opcjonalnie)
– kilka pokrojonych suszonych śliwek (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Namoczone płatki owsiane umieść w robocie kuchennym i miksuj. Dodaj daktyle i miksuj do momentu, aż składniki się połączą.
2. Przenieś masę do miski, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
3. Umieść mieszaninę na papierze do pieczenia i uformuj w kształt okrągłego placka.
4. Susz w piekarniku (lekko otwartym) w temperaturze ok. 40 st.C przez 4-5 godzin (lub w dehydratorze czy suszarce do owoców). Długość suszenia zależy, od tego jaka jest pożądana wilgotność rożków.
* Płatki owsiane są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który świetnie wspomaga trawienie, wyrównuje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu. Zawierają również dużą ilość białka i minerałów wspomagających układ odpornościowy, takich jak selen i cynk, a także wapń budujący kości oraz fosfor i magnez. Jeśli jest uczulona (-y) na gluten możesz użyć płatków bezglutenowych.
3 komentarze
Musiały przyjemnie chrupać 🙂
Zniknęły bardzo szybko 🙂
Pycha.