Proste w wykonaniu, zdrowe i przepyszne słodkości. Tak proste, że najwięcej czasu zajęło mi zawijanie je w papierki. Niestety świstak był zajęty ;).
Kokosowe Batoniki
DrukujProdukty
- 3/4 kubka wiórków kokosowych
- 2 kubki orzechów nerkowca (nie solonych i nie prażonych)
- 1 kubek daktyli
- 50 ml oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu (ja używam cejlońskiego, jest najlepszy)
Wykonanie
- Podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe (2-3 minuty), tak żeby zaczęły pachnieć, a nie palić się.
- Do blendera wrzuć nerkowce i wiórki (lekko ostudzone). Zmiel na drobno. Dodaj daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i cynamon. Miksuj pulsacyjnie, aby masa orzechowa połączyła się daktylami, na końcu wlej roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
- Gotową masę przełóż do prostokątnej formy sylikonowej (moja była 20×20 cm, ale może być troszkę większa).
- Masę mocno ugnieć i wyrównaj. Formę umieść w zamrażarce. Po 20-30 minut wyciągnij z powrotem i pokrój masę ostrym nożem na prostokąty. Gotowe!
Notes
Batoniki najlepiej przechowywać w zamrażarce. Wyjęte z niej są od razu gotowe do jedzenia.
19 komentarzy
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszą być pyszne! 🙂
fantastyczne! najlepsze z najlepszych batonów to te z bakali 🙂
zgadzam się w 100% 😉
Cudeńka *.* Najbardziej lubię właśnie takie słodkości! Jedyna ich wada jest taka, że nie można się powstrzymać przed ciągłym podjadaniem…
Ślicznie wyglądają, jak są tak zapakowane! 🙂
Zdecydowanie tak smakują 🙂 Nie przetrwały nawet 1 nocy 🙂
Święta prawda 🙂
Dziękuję 🙂
Wspaniałe batoniki, a i ta zastawa bardzo mi się podoba! 🙂
Jestem zachwycona tymi batonami! Zarówno zdjęciami, jak i przepisem. Dziękuję za inspiracje 🙂
pysznosci:)
To ja dziękuję 🙂 Bardzo mi miło 🙂
Dziękuję, miło mi 🙂 Cieszę się, że się podoba 🙂
Ja też się zgadzam 🙂
🙂
A można bez cynamonu?
Myślę, że tak 🙂
ZJADŁABYM!!! <3
[…] WykonanieKto lubi kokosa, na pewno pokocha również te: Batoniki kokosowe ! […]