Idealne Batoniki Kokosowe

by

Proste w wykonaniu, zdrowe i przepyszne słodkości. Tak proste, że najwięcej czasu zajęło mi zawijanie je w papierki. Niestety świstak był zajęty ;).


Kokosowe Batoniki

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3/4 kubka wiórków kokosowych
  • 2 kubki orzechów nerkowca (nie solonych i nie prażonych)
  • 1 kubek daktyli
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (ja używam cejlońskiego, jest najlepszy)

Wykonanie

  1. Podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe (2-3 minuty), tak żeby zaczęły pachnieć, a nie palić się.
  2. Do blendera wrzuć nerkowce i wiórki (lekko ostudzone). Zmiel na drobno. Dodaj daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i cynamon. Miksuj pulsacyjnie, aby masa orzechowa połączyła się daktylami, na końcu wlej roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
  3. Gotową masę przełóż do prostokątnej formy sylikonowej (moja była 20×20 cm, ale może być troszkę większa). 
  4. Masę mocno ugnieć i wyrównaj. Formę umieść w zamrażarce. Po 20-30 minut wyciągnij z powrotem i pokrój masę ostrym nożem na prostokąty. Gotowe!

 

Notes

Batoniki najlepiej przechowywać w zamrażarce. Wyjęte z niej są od razu gotowe do jedzenia.


19 komentarzy
0

You may also like

19 komentarzy

Łukasz 27 października 2014 - 15:19

Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszą być pyszne! 🙂

Reply
teenager ;) 27 października 2014 - 17:26

fantastyczne! najlepsze z najlepszych batonów to te z bakali 🙂

Reply
Magdalena Kuchaja 27 października 2014 - 18:11

zgadzam się w 100% 😉

Reply
kikimora 27 października 2014 - 19:37

Cudeńka *.* Najbardziej lubię właśnie takie słodkości! Jedyna ich wada jest taka, że nie można się powstrzymać przed ciągłym podjadaniem…

Reply
Chocolate Stop Tempting 27 października 2014 - 20:13

Ślicznie wyglądają, jak są tak zapakowane! 🙂

Reply
Blue Almonds 27 października 2014 - 22:27

Zdecydowanie tak smakują 🙂 Nie przetrwały nawet 1 nocy 🙂

Reply
Blue Almonds 27 października 2014 - 22:27

Święta prawda 🙂

Reply
Blue Almonds 27 października 2014 - 22:28

Dziękuję 🙂

Reply
whiness 27 października 2014 - 23:40

Wspaniałe batoniki, a i ta zastawa bardzo mi się podoba! 🙂

Reply
Mika z FoodCookLove 27 października 2014 - 23:49

Jestem zachwycona tymi batonami! Zarówno zdjęciami, jak i przepisem. Dziękuję za inspiracje 🙂

Reply
Kasia Rzepka 28 października 2014 - 01:04

pysznosci:)

Reply
Blue Almonds 28 października 2014 - 22:43

To ja dziękuję 🙂 Bardzo mi miło 🙂

Reply
Blue Almonds 28 października 2014 - 22:44

Dziękuję, miło mi 🙂 Cieszę się, że się podoba 🙂

Reply
Blue Almonds 28 października 2014 - 22:45

Ja też się zgadzam 🙂

Reply
Blue Almonds 28 października 2014 - 22:49

🙂

Reply
Justyna, Green Cookies 31 października 2014 - 12:56

A można bez cynamonu?

Reply
Blue Almonds 31 października 2014 - 13:09

Myślę, że tak 🙂

Reply
vea love green 3 listopada 2014 - 09:45

ZJADŁABYM!!! <3

Reply
Wegańskie Batoniki Bounty | Niebieski Migdał | kuchnia roślinna 23 stycznia 2018 - 11:47

[…] WykonanieKto lubi kokosa, na pewno pokocha również te: Batoniki kokosowe ! […]

Reply

Zostaw komentarz