Kasztanowy Krem Jaglany / Chestnut Cream (vegan)

by

Hasło: Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle 🙂 …
Odzew: Zuzanna lubi je tylko jesienią …
Kontr-odzew: “Blue Almonds” przesyła Ci świeżą partię…, w postaci pysznego kremu ;).

Produkty

  • 300 g kasztanów jadalnych
  • 3/4 kubka kaszy jaglanej
  • 3/4 kubka mleka kokosowego
  • 1/2 kubka wody źródlanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu laski wanilii
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki syropu klonowego (i dodatkowo do polania ok. 2 łyżki)

Wykonanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną (wcześniej warto przepłukać ją gorącą wodą) w 1 i 1/2 kubka wody.
  2. Połowę ugotowanych i obranych kasztanów miksuj z kaszą jaglaną i pozostałymi składnikami kremu do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.  Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody.
  3. Pozostałą część kasztanów pokrój na drobne kawałki. Krem kasztanowo-jaglany przełóż do pucharków, posyp pokrojonymi kasztanami i polej syropem klonowym.
  4. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, żeby deser mógł się schłodzić i nabrać wyrazu :). Gotowe!

Notes

Gotowanie kasztanów jadalnych: Ponacinaj kasztany tak jak na zdjęciu powyżej. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 15 minut. Gdy lekko ostygną obierz ze skorupki i brązowej skórki.


You may also like

6 komentarzy

Ania_S 1 grudnia 2014 - 22:32

To musiało być pyszne 🙂

Reply
teenager ;) 2 grudnia 2014 - 07:06

nie mam żadnych wątpliwości, że ten krem podbije moje podniebienie 🙂 bardzo lubię kasztany, także od razu wyobrażam sobie wyjątkowy smak tego deseru czy nawet śniadania 🙂

Reply
Blue Almonds 2 grudnia 2014 - 08:33

Tak, bardzo oryginalny smak :). W sklepach pojawiły się kasztany, więc warto z tego korzystać 🙂

Reply
Blue Almonds 2 grudnia 2014 - 08:34

Dziękuję 🙂

Reply
Łukasz Majchrowski 2 grudnia 2014 - 15:42

Podbił moje serce! 🙂

Reply
Blue Almonds 2 grudnia 2014 - 16:40

O wow, ekstra 🙂

Reply

Zostaw komentarz