Hasło: Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle 🙂 …
Odzew: Zuzanna lubi je tylko jesienią …
Kontr-odzew: “Blue Almonds” przesyła Ci świeżą partię…, w postaci pysznego kremu ;).
Produkty
- 300 g kasztanów jadalnych
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 3/4 kubka mleka kokosowego
- 1/2 kubka wody źródlanej
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu laski wanilii
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki syropu klonowego (i dodatkowo do polania ok. 2 łyżki)
Wykonanie
- Ugotuj kaszę jaglaną (wcześniej warto przepłukać ją gorącą wodą) w 1 i 1/2 kubka wody.
- Połowę ugotowanych i obranych kasztanów miksuj z kaszą jaglaną i pozostałymi składnikami kremu do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody.
- Pozostałą część kasztanów pokrój na drobne kawałki. Krem kasztanowo-jaglany przełóż do pucharków, posyp pokrojonymi kasztanami i polej syropem klonowym.
- Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, żeby deser mógł się schłodzić i nabrać wyrazu :). Gotowe!
Notes
Gotowanie kasztanów jadalnych: Ponacinaj kasztany tak jak na zdjęciu powyżej. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 15 minut. Gdy lekko ostygną obierz ze skorupki i brązowej skórki.
6 komentarzy
To musiało być pyszne 🙂
nie mam żadnych wątpliwości, że ten krem podbije moje podniebienie 🙂 bardzo lubię kasztany, także od razu wyobrażam sobie wyjątkowy smak tego deseru czy nawet śniadania 🙂
Tak, bardzo oryginalny smak :). W sklepach pojawiły się kasztany, więc warto z tego korzystać 🙂
Dziękuję 🙂
Podbił moje serce! 🙂
O wow, ekstra 🙂