Granola
DrukujProdukty
- 1/2 kubka komosy ryżowej
- 1 kubek tradycyjnych płatków owsianych
- 3/4 kubka orzechów laskowych
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- 1 kubek suszonych moreli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
2. Z grubsza posiekaj orzechy laskowe. Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z syropem klonowym.
3. Wymieszaj orzechy, nasiona, komosę, płatki z olejem i syropem. Przełóż na blaszkę.
4. Piecz 20 minut, mieszając co 5-6 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.
5. Po ostygnięciu połącz granolę z pokrojonymi morelami. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
*Świetnie smakuje ze świeżymi owocami i mlekiem kokosowym (lub innym ulubionym mlekiem roślinnym).
** Quinoa ma niezwykłe właściwości odżywcze. Należy do tej samej rodziny, co burak i szpinak i jest spokrewniona ze zdrowym amarantusem. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm sam nie potrafi wytworzyć). Dlatego polecana jest w szczególność osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto:
- zawiera więcej wapnia niż mleko
- zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo i vit. E (2 x więcej niż pszenica)
- jest bogata w mangan i miedź, które aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne, chroniące przed wolnymi rodnikami
- mangan działa też korzystnie na regeneracje i budowę kości
- jest doskonałym źródłem magnezu
- jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik
- jest niskokaloryczna i nie zawiera glutenu
- wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 35), dlatego jest przyjazna nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dla naszej figury :).
7 komentarzy
Komosa taka surowa? 🙂
Dokładnie 🙂 jak najbardziej surowa 🙂
bardzo podoba mi się ten pomysł na granole! takiej z komosą jeszcze nie próbowałam, ale po tym wpisie to się zmieni 😉
same smakowitości!!! 🙂
świetnie! w weekend na pewno wypróbuję 😀
dziękuję 🙂
koniecznie, jest pyszna 🙂