Granola “Quinoa & Morela” z pestkami dyni

by
Granola Quinoa & Morela z pestkami dyni
Wielką królową tej Granoli jest quinoa, czyli komosa ryżowa. Pełna wartości odżywczych i smaku **. Idealna z mlekiem lub jogurtem roślinnym i świeżymi owocami. Moja dzisiejsza wersja to brzoskwinia i mleko kokosowe. Pyszność 🙂

Granola

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1/2 kubka komosy ryżowej
  • 1 kubek tradycyjnych płatków owsianych
  • 3/4 kubka orzechów laskowych
  • 1/2 kubka pestek dyni
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych
  • 1 kubek suszonych moreli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
2. Z grubsza posiekaj orzechy laskowe. Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z syropem klonowym.
3. Wymieszaj orzechy, nasiona, komosę, płatki z olejem i syropem. Przełóż na blaszkę.
4. Piecz 20 minut, mieszając co 5-6 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.
5. Po ostygnięciu połącz granolę z pokrojonymi morelami. Przechowuj w szczelnym pojemniku.


*Świetnie smakuje ze świeżymi owocami i mlekiem kokosowym  (lub innym ulubionym mlekiem roślinnym).


** Quinoa ma niezwykłe właściwości odżywcze. Należy do tej samej rodziny, co burak i szpinak i jest spokrewniona ze zdrowym amarantusem. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm sam nie potrafi wytworzyć). Dlatego polecana jest w szczególność osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto:

  • zawiera więcej wapnia niż mleko
  • zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo i vit. E (2 x więcej niż pszenica)
  • jest bogata w mangan i miedź, które aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne, chroniące przed wolnymi rodnikami
  • mangan działa też korzystnie na regeneracje i budowę kości
  • jest doskonałym źródłem magnezu
  • jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik
  • jest niskokaloryczna i nie zawiera glutenu
  • wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 35), dlatego jest przyjazna nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dla naszej figury :).
 
7 komentarzy
0

You may also like

7 komentarzy

Paulina (Pajjka) Podgórska 11 września 2014 - 15:26

Komosa taka surowa? 🙂

Reply
MagPie 11 września 2014 - 15:28

Dokładnie 🙂 jak najbardziej surowa 🙂

Reply
teenager ;) 11 września 2014 - 16:38

bardzo podoba mi się ten pomysł na granole! takiej z komosą jeszcze nie próbowałam, ale po tym wpisie to się zmieni 😉

Reply
Magdalena Kuchaja 11 września 2014 - 17:28

same smakowitości!!! 🙂

Reply
Paulina (Pajjka) Podgórska 11 września 2014 - 19:53

świetnie! w weekend na pewno wypróbuję 😀

Reply
MagPie 13 września 2014 - 09:01

dziękuję 🙂

Reply
MagPie 13 września 2014 - 09:01

koniecznie, jest pyszna 🙂

Reply

Zostaw komentarz