Ciasto Czekoladowo-Kokosowe bez pieczania

by

Pyszne, wegańskie ciasto kokosowo – czekoladowe. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez pieczenia :). Bardzo pyszny i zdrowy, witariański torcik.

 

Ciasto Czekoladowo-Kokosowe

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Czekoladowy spód ciasta:
  • 1 szkl. orzechów laskowych (lub włoskich), najlepiej wcześniej namoczonych 
  • 1 szkl. daktyli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka surowego kakao
  • Masa kokosowa:
  • miąższ z 1 kokosa
  • woda z tegoż kokosa (ok.1/2 szkl.)
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższ z 1/2 laski wanilii
  • Dodatkowo: 1 dojrzały banan

Wykonanie

Wykonanie spodu ciasta:
1. Orzechy zmiel na mączkę
2. Dodaj daktyle, siemię lniane i kakao. Miksuj, aż składniki się połączą.
3. Równo rozłóż ciasto w tortownicy lub formie na tartę (ok. 20 cm)
4. Wstaw do lodówki

Wykonanie masy kokosowej:
1. Wszystkie składniki kremu zmiksuj na gładko w mocnym blenderze. Trzeba odrobinę cierpliwości, ponieważ może to chwilę potrwać :).
2. Przetnij banana wzdłuż i połóż na spodzie ciasta.
2. Następnie przełóż do formy masę kokosową i rozprowadź równomiernie. Posyp surowym kakao.
4. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).

Przechowuj w lodówce.

Notes

Do przygotowania kremu można użyć mrożonego miąższu kokosa (do kupienia w delikatesach azjatyckich

7 komentarzy
0

You may also like

7 komentarzy

teenager ;) 16 czerwca 2014 - 06:07

tort najlepszy z najlepszych! musi smakować obłędnie i bardzo chcę się o tym przekonać 🙂

Reply
MagPie 17 czerwca 2014 - 13:33

Smakuje "przekozacko" 🙂

Reply
gin 17 czerwca 2014 - 17:51

Wygląda apetycznie 🙂

Reply
MagPie 17 czerwca 2014 - 18:44

Dziękuję 🙂 I smakuje nieźle 🙂

Reply
plasterer bristol 29 lipca 2014 - 09:51

Yum yum one of my favorites, gonna give this a go this week, thanks for sharing this 🙂

Simon

Reply
Ciasto pekanowe z daktylami - Czuje i smakuje 23 kwietnia 2020 - 09:12

[…] Po więcej inspiracji, sięgnij po przepis od Magdy z zaprzyjaźnionego blogu Niebieski Migdał: https://www.niebieskimigdal.pl/chocolate-coconut-cake-raw-vegan/ […]

Reply
magda 6 maja 2020 - 21:59

Dziekuję 🙂

Reply

Zostaw komentarz