Surowa zupa ze słodkiej kukurydzy z nerkowcami – zaskakująco kremowa i pyszna. Żółta kukurydza jest dobrym źródłem: witamin z grupy B oraz D, E i K, prowitaminy A, składników mineralnych (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod, selen) oraz kwasów omega – 3. Kukurydza jest też silnym antyoksydantem.
Produkty
- 2 kolby młodej kukurydzy (ziarna)
- 1/2 szkl. namoczonych nerkowców
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 szkl. wody
- 1 łyżka obłuszczonych ziaren konopi (opcjonalnie, do posypania po wierzchu)
- świeży koperek (do posypania)
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Obierz kukurydzę, pozostaw trochę ziaren do dekoracji. Wszystkie składniki zupy miksuj w blenderze. Zupę podawaj udekorowaną pozostawioną kukurydzą, ziarnami konopi, koperkiem i przyprawioną świeżo zmielonym pieprzem.
Produkty
- 2 kolby młodej kukurydzy (ziarna)
- 1/2 szkl. namoczonych nerkowców
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 szkl. wody
- 1 łyżka obłuszczonych ziaren konopi (opcjonalnie, do posypania po wierzchu)
- świeży koperek (do posypania)
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Obierz kukurydzę, pozostaw trochę ziaren do dekoracji. Wszystkie składniki zupy miksuj w blenderze. Zupę podawaj udekorowaną pozostawioną kukurydzą, ziarnami konopi, koperkiem i przyprawioną świeżo zmielonym pieprzem.