Ciasto
– 2 szklanki wiórek kokosowych
– 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
– 8 fig
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanilii
Krem
– miąższ z jednego kokosa **
– 1 szklanka wody kokosowej *
– 7-8 daktyli
– 1/4 szklanki namoczonych, obranych migdałów
– 2 łyżki wody różanej
– 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Dodatki
– płatki lub wiórki kokosowe
Wykonanie:
Ciasto
1. Zmiksuj składniki ciasta. Płatki owsiane możesz zastąpić wiórkami kokosowymi (wersja bezglutenowa).
2. Równo rozłóż masę w tortownicy (21-24 centymetry), w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami, poczynając od środka, tak aby uformować sztywne ciasto. Upewnij się, że boki też są sztywne i nie rozpadną się po zdjęciu boków formy.
Krem
1. Miksuj miąższ, wodę kokosową , daktyle, migdały i wodę różaną do kremowej konsystencji.
2. Wlej do masy kokosowej roztopiony olej kokosowy i mieszaj do momentu ich dobrego wymieszania.
3. Wlej krem na ciasto i rozłóż szpatułką. Posyp płatkami kokosowymi. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina w zamrażarce).
Przechowuj w lodówce.
Wskazówki
* Wodę kokosową można zastąpić wodą źródlaną lub mieszanką wody i mleka kokosowego. Im więcej mleka kokosowego tym intensywniejszy smak i bardziej kremowa konsystencja.
** Jeśli nie masz ochoty “bawić się” z orzechem kokosowym lub akurat jest poza zasięgiem można kupić gotowy miąższ z kokosa (mrożony) w delikatesach azjatyckich (kuchnie świata, itp).
3 komentarze
Pysznie wygląda 😛
Witam, czy mogę zastąpić wodę różaną czymś innym lub w ogóle pominąć ją w robieniu kremu? 🙂
Można zastąpić mlekiem kokosowym albo rzeczywiście zrezygnować z wody różanej, która głównie jest dla dodania aromatu różanego 🙂