Ręcznie Robione Czekoladki z Orzechami
DrukujProdukty
- 100 ml oleju kokosowego naturalnego, tłoczonego na zimno
- 4 czubate łyżki surowego kakao
- 3-4 łyżki syropu klonowego (lub z agawy)
- 2-3 łyżki kruszonych ziaren kakaowca
- 1/2 szklanki orzechów i suszonych owoców (np. goji) do nadziewania czekoladek
- 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Wykonanie
1. Olej kokosowy roztop w garnuszku (najlepiej włożyć go do większego garnka z wodą). Powinien być ciepły, ale nie gorący, tak by można było bez problemu dotknąć rondelek (miseczkę) z olejem (max. 42 st.C).
2. Dodaj kakao, ziarna kakaowca, syrop klonowy i sól. Dobrze wymieszaj. Dodaj ulubione składniki: orzechy, goji, chili, …(przed albo po wlaniu czekolady do foremek).
3. Mieszaninę wlej do foremek do czekoladek (najwygodniejsze są sylikonowe) i włóż do zamrażarki na 30 minut, żeby stężała.
Czekoladki można przechowywać w lodówce przez 2 miesiące, ale czy wytrwają tyle czasu? Wątpię :).
Czekoladki smakują jeszcze bardziej, gdy wiemy o odchudzających właściwościach oleju kokosowego :).
Notes
Należy uważać, żeby do masy nie dostała się woda, bo czekolada może się nie stężeć. To samo dotyczy się foremek, muszą być suche przed rozpoczęciem wlewania masy.
4 komentarze
Cudowne! Jakie piękne zdjęcia. Jutro robię 😉
W sumie to też mam ochotę na powtórkę 🙂
cześć! czy zamiast syropu mogę dać rozdrobniony na puder ksylitol?
buziaki 🙂
Hmm :), myślę, że tak, może się okazać nawet, że będzie lepszy :). Pozdrowienia 😀