Ręcznie Robione Czekoladki z Orzechami

by
Zdrowe czekoladki z orzechami, ręcznie wykonane z oleju kokosowego, surowego kakao i surowych ziaren kakaowca :).
Smakowity kąsek dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i figurę!

Ręcznie Robione Czekoladki z Orzechami

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 100 ml oleju kokosowego naturalnego, tłoczonego na zimno
  • 4 czubate łyżki surowego kakao
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (lub z agawy)
  • 2-3 łyżki kruszonych ziaren kakaowca
  • 1/2 szklanki orzechów i suszonych owoców (np. goji) do nadziewania czekoladek
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Wykonanie

1. Olej kokosowy roztop w garnuszku (najlepiej włożyć go do większego garnka z wodą). Powinien być ciepły, ale nie gorący, tak by można było bez problemu dotknąć rondelek (miseczkę) z olejem (max. 42 st.C).
2. Dodaj kakao, ziarna kakaowca, syrop klonowy i sól. Dobrze wymieszaj. Dodaj ulubione składniki: orzechy, goji, chili, …(przed albo po wlaniu czekolady do foremek).
3. Mieszaninę wlej do foremek do czekoladek (najwygodniejsze są sylikonowe) i włóż do zamrażarki na 30 minut, żeby stężała.

 

Czekoladki można przechowywać w lodówce przez 2 miesiące, ale czy wytrwają tyle czasu? Wątpię :).

Czekoladki smakują jeszcze bardziej, gdy wiemy o odchudzających właściwościach oleju kokosowego :).

Notes

Należy uważać, żeby do masy nie dostała się woda, bo czekolada może się nie stężeć. To samo dotyczy się foremek, muszą być suche przed rozpoczęciem wlewania masy.

4 komentarze
1

You may also like

4 komentarze

black-one-pantera 22 lutego 2015 - 01:12

Cudowne! Jakie piękne zdjęcia. Jutro robię 😉

Reply
Blue Almonds 22 lutego 2015 - 09:42

W sumie to też mam ochotę na powtórkę 🙂

Reply
Anonimowy 12 marca 2015 - 12:35

cześć! czy zamiast syropu mogę dać rozdrobniony na puder ksylitol?
buziaki 🙂

Reply
Blue Almonds 12 marca 2015 - 14:12

Hmm :), myślę, że tak, może się okazać nawet, że będzie lepszy :). Pozdrowienia 😀

Reply

Zostaw komentarz