Rabarbar i jabłko to moje ulubione połączenie tej wiosny, a w towarzystwie kruszonki orzechowo-owsianej staje się moim ulubionym deserem.
Rabarbar & Jabłko Crumble
DrukujProdukty
- Kruszonka:
- 2 łyżki migdałów grubo zmielonych
- 2 łyżki orzechów laskowych grubo zmielonych
- 4 łyżki płatków owsianych zmielonych
- 2 łyżki mąki kokosowej (zmielone wiórki)
- 3 łyżki czystego syropu klonowego
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- Masa rabarbarowo - jabłkowa:
- 2 kubki pokrojonego rabarbaru
- 3 lub 4 jabłka
- 8 daktyli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/2 kubka mleka roślinnego/orzechowego
Wykonanie
- Wszystkie składniki musu miksuj w blenderze. Warstwa owocowa Crumble gotowa 🙂
- Składniki kruszonki umieść w miseczce i dobrze wymieszaj łyżką.
- Umieść masę jabłkowo-rabarbarową w naczynkach i posyp kruszonką, wcześniej ugniatając ja lekko w palcach, tak jak “prawdziwą” kruszonkę.
Wersja bezglutenowa: płatki owsiane zastąp mielonymi orzechami i mąką kokosową w dowolnej proporcji.
Notes
Do mielenia orzechów i płatków owsianych świetnie nadaje się młynek do kawy.
2 komentarze
za każdym razem jak tu wchodzę mam ochotę przygotować przepis 🙂 świetny pomysł na crumble!
Bardzo mi miło 🙂 Dzięki 🙂