Składniki (4-6 porcji):
Legumina
– 1 szkl. tapioki dużej
– 1 szkl. mleka kokosowego
– 1 łyżka cukru palmowego
– 2 szkl. wody
Jabłkowa warstwa
– 4 jabłka (średniej wielkości)
– 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– czysty syrop klonowy (kilka kropli na każdą porcję)
– ziarna konopi do posypania (łuskane)
Wykonanie:
1. Tapiokę po namoczeniu (min. 2 godziny), gotuj w wodzie z mlekiem kokosowym, ciągle mieszając. Pod koniec dodaj cukier palmowy. W razie konieczności, gdy będzie zbyt gęsta dolej wody lub mleka.
2. W między czasie do garnuszka wlej odrobinę wody 1-2 łyżki), wrzuć pokrojone jabłka, przyprawy (cynamon, kardamon, imbir) i cukier kokosowy. Praż jabłka ok. 2 minut.
3. Leguminę przełóż do miseczek, przykryj warstwą jabłek, posyp ziarnami konopi i polej odrobiną czystego syropu klonowego.
Cukier palmowy i kokosowy można zastąpić brązowym, nierafinowanym cukrem trzcinowym.
Legumina jest pyszna zarówno lekko ciepła, jak i na zimno.
2 komentarze
Gdzie można dostać tapiokę? Zainteresował mnie ten deser. Chciałabym go spróbować.
Ja kupuję tapiokę w delikatesach azjatyckich albo w zdrowej żywności 🙂