Dziś Koktajl jagodowo-sezamowy , nie mogło być inaczej :). Kupiłam litr pysznych jagód, 3 szklanki poszło na witariańską tartę z jagodami, a pozostała szklanka idealnie się do tego nadawała :). Jagody z Tahini? Czemu nie 🙂
Co nam daje jedzenie jagód?
Jagody mają właściwości: przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom “złego” cholesterolu (LDL) i podwyższające poziom “dobrego” (HDL), przeciwkrwotoczne, przeciw-żylakowe (mirtylina zmniejsza łamliwość, uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych), przeciwcukrzycowe (jagoda zawiera insulino-podobną wakcyaninę, zwaną roślinną insuliną), przeciwnowotworowe (fitoestrogeny, kwas foliowy i elagowy), odkażające i przeciwbakteryjne (w infekcjach przewodu pokarmowego, w zakażeniu układu moczowego bakterią E.Coli), przeciwwirusowe (w infekcjach wirusowych układu oddechowego), przeciwpasożytnicze i uspakajające.
Jagody są bogate w witaminy (A,C,E,B1,B2,PP,D, Kwas foliowy), składniki mineralne (magnez, żelazo, wapń, selen, cynk, miedź), pektyny, garbniki, fitoestrogeny, flawonidy, kwasy organiczne i błonnik.
Koktajl jagodowo-sezamowy
Drukuj
Produkty
Wykonanie
Miksuj składniki koktajlu na gładko. Daktyle można wcześniej namoczyć w mleku, które zostanie użyte do smoothie, będzie się lepiej miksować.
4 komentarze
pysznie wygląda:)
Wyśmienity napój! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
dziękuję 🙂
😀