Oszałamiający koktajl z mango do indyjski klasyk. Intensywny, gęsty i kremowy. Cudowny!
W Indiach i Pakistanie przygotowywany jest na bazie jogurtu z mleka krowiego. W wersji roślinnej jako bazę używam mleko sojowe lub migdałowe, ale jest równie smaczny z jogurtem roslinnym, np. naturalnym kokosowym. Jeśli nie masz pod ręka wanilii można użyć waniliowego mleka lub jogurtu.
Wegańskie Mango lassi
DrukujProdukty
- 2 kubki pokrojonego mango, bez skórki
- 1 kubek mleka sojowego lub migdałowego, niesłodzonego
- miąższ z ½ laski wanilii
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- syrop klonowy do smaku, opcjonalnie
- kilka kostek lodu, opcjonalnie
Wykonanie
Włóż do blendera wszystkie składniki koktajlu i miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Powinna być gęsta, ale taka, żeby można było go pić przez grubą rurkę. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.