Wegańskie Mango lassi

by magda
Wegańskie Mango Lassi_przepis_Niebieski Migdał_Wegemania

Oszałamiający koktajl z mango do indyjski klasyk. Intensywny, gęsty i kremowy. Cudowny!

W Indiach i Pakistanie przygotowywany jest na bazie jogurtu z mleka krowiego. W wersji roślinnej jako bazę używam mleko sojowe lub migdałowe, ale jest równie smaczny z jogurtem roslinnym, np. naturalnym kokosowym. Jeśli nie masz pod ręka wanilii można użyć waniliowego mleka lub jogurtu.

Wegańskie Mango lassi

Drukuj
Porcja dla: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2 kubki pokrojonego mango, bez skórki
  • 1 kubek mleka sojowego lub migdałowego, niesłodzonego
  • miąższ z ½ laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • syrop klonowy do smaku, opcjonalnie
  • kilka kostek lodu, opcjonalnie

Wykonanie

Włóż do blendera wszystkie składniki koktajlu i miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Powinna być gęsta, ale taka, żeby można było go pić przez grubą rurkę. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

ZASTANAWIASZ SIĘ JAK KOMPONOWAĆ ZDROWE ROŚLINNE POSIŁKI?

Lubisz eksperymentować w kuchni?

W mojej najnowszej książce WEGEMANIA znajdziesz proste triki przydatne nie tylko dla roślinożerców, ale również dla osób dbających o zdrowie i szukających kulinarnych pomysłów. 220 roślinnych przepisów od majonezu czy serków, poprzez zupy, tarty, pizze, burgery, dania główne aż po wędliny, kiszonki i wegańskie słodkości.

 

You may also like

Zostaw komentarz