Składniki:
– 1 szkl. niepalonej kaszy gryczanej *
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki orzechów laskowych
– 2 łyżki orzechów włoskich
– 1/2 szkl. pokrojonych suszonych śliwek
– 2 łyżki czystego syropu klonowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Wykonanie:
Przygotowanie kaszy gryczanej
1. Zalej na noc kaszę gryczaną wodą.
2. Na następny dzień wylej wodę i przepłucz kaszę. Powtarzaj tę czynność 2 razy dziennie.
3. Po 2 dniach kasza powinna lekko kiełkować. Wtedy wypłucz ją dokładnie ostatni raz, wysyp kaszę na gazę i zostaw do wysuszenia.
Na słońcu trwa to bardzo krótko (na tarasie, balkonie czy na parapecie w kuchni) albo w suszarce do warzyw czy w otwartym piekarniku, max 45 st.C. Po wysuszeniu jest chrupiąca :). Sama kasza nie ma żadnego smaku.
Kolejne kroki
Wysuszoną kaszę gryczaną wymieszaj z pozostałymi składnikami. Granola jest gotowa :). Przechowuj w lodówce, w szczelnym pudełku.
Wskazówki
Granolę podawaj ze świeżymi owocami oraz mlekiem roślinnym (np. z nerkowców i daktyli ) lub z migdałowym jogurtem.
* Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Zasadniczo jest niesieniem, a nie ziarnem. Jest doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy B oraz minerałów.
2 komentarze
Skusiła mnie taka granola. Nigdy nie kiełkowałam kaszy.
Warto spróbować, bo jest naprawdę pyszna, trzeba tylko koniecznie ją płukać, bo wydziela dużo kleju. Do granoli można też użyć namoczonej kaszy parę godzin, ale ja wolę taką 2 -dniową.