Boczniaki a’la śledź po raz pierwszy zawitały do mojej kuchni i bardzo mi się ta wersja spodobała.
Marynowane Boczniaki w Zalewie Octowej a'la Śledź
DrukujProdukty
- 3/4 litra wody
- 250 do 300 g boczniaków (pokrojone w 1,5 cm paski)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 płatka nori do sushi
- ZALEWA:
- 2 spore cebule
- 1/4 kubka wody
- 1/4 kubka octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju lnianego (tłoczony na zimno, nieoczyszczony)
- 2 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 3 goździki
- kilka ziarenek pieprzu
- sól i pieprz
Wykonanie
1. Gotuj boczniaki w wodzie z sosem sojowym i nori ok. 10 minut.
2. W międzyczasie przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki, za wyjątkiem oleju umieść w garnuszku i zagotuj. Po około 2 minutach ściągnij z ognia. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj olej. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem wg własnego smaku.
3. Boczniaki umieść w słoiku, układając je na przemian z cebulą (wlej też cały płyn).
Notes
Odstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się "przegryzły".
4 komentarze
Jakie świąteczne zdjęcia, podobają mi się 🙂 chyba muszę przygotować takie boczniaki dla taty, zanim wyposaży lodówkę w śledzie 😀
Pierwszy raz będę robić boczniakowe "śledzie" i coś czuję, że stanie się to mój ulubiony przepis 🙂
nigdy takiego cuda nie jadłam, ciekawe jak smakuje? 🙂
Warto spróbować :)!