Propozycja inspirowana smakami Tajlandii. Tajowie uwielbiają jeść, od wczesnych godzin rannych na ulicach i targach można znaleźć dosłownie wszystko co nadaje się do jedzenia :).Jedną z takich potraw jest jaśminowy ryż ze świeżym mango i mlekiem kokosowym – dla mnie to Śniadanie Mistrzów, a dziś proponuję to danie w odsłonie środkowoeuropejskiej 🙂
Kasza jaglana z Mango i Mlekiem Kokosowym
DrukujProdukty
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 kubka mleka kokosowego (płynnego)
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 2 łyżki owoców goji
Wykonanie
1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (proporcje 1:2). Wcześniej powinna być dobrze wypłukana. Pod koniec gotowania dodaj owoce goji.
2. Mango pokrój na drobne kawałeczki, przełóż na ugotowaną kaszę jaglaną i polej mlekiem kokosowym.
Notes
Kasza jaglana z mango smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
4 komentarze
Nie jestem wielką fanką kaszy jaglanej na słodko, ale takie połączenie z mango musi być przepyszne! 🙂
Dziękuję :). Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, ale właśnie tylko w takich prostych połączeniach, jak np. z mango właśnie albo z borówkami czy malinami 🙂
Szukam pomysłów na niechlebowe śniadania i ten się sprawdził. Świetny pomysł z dodaniem owoców goji do kaszy jaglanej. Ale nie miałam mango, więc wkroiłam kiwi, a ponieważ nie miałam też mleka kokosowego ,więc polałam sokiem z malin. Też dobre, chociaż muszę wypróbować to mleczko, bo brzmi dobrze, więc smakuje pewnie jeszcze lepiej niż sok.
Super! Trzeba eksperymentować :). Na moim blogu jest sporo przepisów na śniadania (włączając w to koktajle). Sama nie jem chleba, więc znam to wyzwanie 🙂