Wiosna to najlepszy czas na oczyszczanie się z ciężkiego, zimowego jedzenia. Ta sałatka jest nie tylko prosta i szybka, ale daje też wielką przyjemność smaku.
Składniki
– 3 buraki, najlepiej podłużne
– 1/2 małej czerwonej kapusty, poszatkowanej
– 2 laski selera naciowego, pokrojonego
– 1 mały ogórek, pokrojony
– 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli
– 2 gałązki lubczyku i 2 gałązki koperku
– sok z 1/2 pomarańczy
– 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
– sól morska lub himalajska różowa
– świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę, włóż buraki i gotuj około 10-15 minut, a następnie je obierz i pokrój
2. Wymieszaj wszystkie składniki. Ilość lubczyku i kolendry dopasuj do swojego smaku.
3. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe 🙂
Wskazówki:
– zamiast gotowanych można użyć buraki pieczone (moje ulubione)
– lubczyk i koperek można zastąpić świeżą kolendrą
2 komentarze
Jak ogarnąć te wszystkie wspaniałości…???
Robić i zjadać 🙂