Prosta, zdrowa, pyszna, a ponadto tania i szybka w wykonaniu sałata z młodej kapusty i cukinii z sezamem.
Sałątka Młoda Kapusta, Cukinia i Prażony Sezam
DrukujProdukty
- 1/3 młodej, średniej wielkości kapusty
- 1/2 młodej cukinii
- 2 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości)
- 2 łyżki płynnego mleka kokosowego
- 1 łyżka niełuskanego sezamu
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka orzechów włoskich
Wykonanie
- Poszatkuj kapustę i przełóż do miski.
- Cukinię (umytą, nie obraną) zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do kapusty.
- Sezam, słonecznik i orzechy lekko podgrzej na suchej patelni, żeby wydobyć ich zapach.
- Polej kapustę sosem sojowym i mlekiem kokosowym. Posyp ziarnami i orzechami, wymieszaj.
Notes
W wersji "raw" orzechy i nasiona należy namoczyć i wysuszyć zgodnie z zasadami opisanymi tutaj.
5 komentarzy
uwielbiam kapustę! podoba mi się taka jej wersja 🙂
Jest baaardzo dobra 🙂
zaciekawiłaś mnie tym pomysłem, nigdy tak nie jadłam, dlatego tym bardziej chcę spróbować! 🙂
Ale to danie nie jest raw niestety, choćby dlatego, że my moczymy ziarna, nie podgrzewamy
Dziękuję za uwagę :). Rzeczywiście, w poście brakuje uwagi, że w wersji 100% raw ziaren się nie podgrzewa :). Po prostu zakładam, że jak ktoś preferuje taki styl żywienia, to o tym wie :). Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedziny.