Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Mleko roslinne

Mleko z nerkowców

by magda 25 lipca 2019
25 lipca 2019
Mleko orzechowe z nerkowców przepis

Dziś mleko z nerkowców. Smak domowego mleka z orzechów może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Jest łagodne lub wyraziste. Można je wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, deserów czy budyniu roślinnego. Eksperymentuj z orzechami włoskimi, laskowymi, pistacjami, migdałami lub macadamia. Przepyszne jest mleko przygotowane z nerkowców, takie jak w poniższym przepisie. Jest tylko jeden warunek orzechy powinny być bez skórek, czyli blanszowane.

A tutaj przepis na granolę, która świetnie pasuje do tego mleka.

Mleko z nerkowców

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 1 kupek orzechów, u mnie nerkowce
  • 3-4 kubki wody filtrowanej, źródlanej lub przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • ½ do1 łyżki cukru/ ksylitol/ syrop klonowy
  • dodatki smakowe: cynamon, skórka pomarańczy, naturalny olejek migdałowy, miąższ z ½ laski wanilii

Wykonanie

  1. Orzechy zalej wodą i odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce, np. lodówka. Następnie dokładnie wypłucz i odcedź.
  2. Przełóż orzechy do kielicha blendera i zalej 2 kubkami wody. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodaj pozostałą wodę.
  3. Wyłóż sitko podwójnie złożoną gazą i przelej masę. Odciśnij wiórki, a mleko przelej do butelki. Dodaj szczyptę soli i jeśli masz ochotę cukier i wybrany dodatek smakowy. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Notes

Pozostałe wiórki orzechowe używam do przygotowania serka lub jako baza do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich.

nerkowce
2 komentarze
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Mleko z Nerkowców i Daktyli

5 lipca 2017

Mleko roślinne orzechowe – jak zrobić samemu?

7 marca 2014

Domowe mleko kokosowe i wiórki kokosowe ze świeżego...

28 lutego 2014

2 komentarze

Izabela 26 sierpnia 2018 - 10:46

kupek orzechów,?

Reply
magda 26 sierpnia 2018 - 21:08

Tak, nerkowców również 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę