Dziś mleko z nerkowców. Smak domowego mleka z orzechów może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Jest łagodne lub wyraziste. Można je wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, deserów czy budyniu roślinnego. Eksperymentuj z orzechami włoskimi, laskowymi, pistacjami, migdałami lub macadamia. Przepyszne jest mleko przygotowane z nerkowców, takie jak w poniższym przepisie. Jest tylko jeden warunek orzechy powinny być bez skórek, czyli blanszowane.
A tutaj przepis na granolę, która świetnie pasuje do tego mleka.
Mleko z nerkowców
DrukujProdukty
- 1 kupek orzechów, u mnie nerkowce
- 3-4 kubki wody filtrowanej, źródlanej lub przegotowanej wody
- szczypta soli
- ½ do1 łyżki cukru/ ksylitol/ syrop klonowy
- dodatki smakowe: cynamon, skórka pomarańczy, naturalny olejek migdałowy, miąższ z ½ laski wanilii
Wykonanie
-
Orzechy zalej wodą i odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce, np. lodówka. Następnie dokładnie wypłucz i odcedź.
-
Przełóż orzechy do kielicha blendera i zalej 2 kubkami wody. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodaj pozostałą wodę.
-
Wyłóż sitko podwójnie złożoną gazą i przelej masę. Odciśnij wiórki, a mleko przelej do butelki. Dodaj szczyptę soli i jeśli masz ochotę cukier i wybrany dodatek smakowy. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Notes
Pozostałe wiórki orzechowe używam do przygotowania serka lub jako baza do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich.
2 komentarze
kupek orzechów,?
Tak, nerkowców również 🙂