Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Mleko roslinne

Mleko z nerkowców

by magda 25 lipca 2019
25 lipca 2019
Mleko orzechowe z nerkowców przepis

Dziś mleko z nerkowców. Smak domowego mleka z orzechów może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Jest łagodne lub wyraziste. Można je wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, deserów czy budyniu roślinnego. Eksperymentuj z orzechami włoskimi, laskowymi, pistacjami, migdałami lub macadamia. Przepyszne jest mleko przygotowane z nerkowców, takie jak w poniższym przepisie. Jest tylko jeden warunek orzechy powinny być bez skórek, czyli blanszowane.

A tutaj przepis na granolę, która świetnie pasuje do tego mleka.

Mleko z nerkowców

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 1 kupek orzechów, u mnie nerkowce
  • 3-4 kubki wody filtrowanej, źródlanej lub przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • ½ do1 łyżki cukru/ ksylitol/ syrop klonowy
  • dodatki smakowe: cynamon, skórka pomarańczy, naturalny olejek migdałowy, miąższ z ½ laski wanilii

Wykonanie

  1. Orzechy zalej wodą i odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce, np. lodówka. Następnie dokładnie wypłucz i odcedź.
  2. Przełóż orzechy do kielicha blendera i zalej 2 kubkami wody. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec dodaj pozostałą wodę.
  3. Wyłóż sitko podwójnie złożoną gazą i przelej masę. Odciśnij wiórki, a mleko przelej do butelki. Dodaj szczyptę soli i jeśli masz ochotę cukier i wybrany dodatek smakowy. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Notes

Pozostałe wiórki orzechowe używam do przygotowania serka lub jako baza do ciast, ciasteczek i pasztetów wegańskich.

nerkowce
2 komentarze
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Mleko z Nerkowców i Daktyli

5 lipca 2017

Mleko roślinne orzechowe – jak zrobić samemu?

7 marca 2014

Domowe mleko kokosowe i wiórki kokosowe ze świeżego...

28 lutego 2014

2 komentarze

Izabela 26 sierpnia 2018 - 10:46

kupek orzechów,?

Reply
magda 26 sierpnia 2018 - 21:08

Tak, nerkowców również 🙂

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Białe Brownies z Fasoli

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę