Podstawowy przepis na mleko roślinne, orzechowe własnej roboty, zwykłe lub na słodko (mleko migdałowe, mleko z orzechów laskowych albo mleko owsiane …).
Mleko roślinne orzechowe
DrukujProdukty
- 1 szklanka (ok. 150 g) namoczonych orzechów *
- 4 szklanki wody (ok 900 ml)
- 2-3 daktyle
- 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu albo trochę stewii
- 1/2 wypestkowanej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sól morska lub himalajska (ewentualnie) - szczypta
Wykonanie
Mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
Słodkie mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
2. Przepłucz blender i ponownie wlej do niego mleko. Dodaj daktyle, wanilię, sól i ponownie zmiksuj.
Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed użyciem zawsze wstrząśnij.
Notes
Możesz również przygotować bez-nabiałową śmietankę, stosując orzechy w proporcji 2:1. Pozostałość miąższu z orzechów możesz wykorzystać do surowych deserów, granoli oraz ciast i ciasteczek albo po wysuszeniu, zmielić na mąkę. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
2 komentarze
FASCYNUJĄCE!
Dziękuję 😀