Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Dodatki

Wegański Majonez

by magda 8 sierpnia 2018
8 sierpnia 2018
Wegański Majonez przepis_Niebieski Migdał

Ulubiony składnik świątecznych sałatek. Klasyczna warzywna z zielonym groszkiem i ogórkami kiszonymi czy niemiecki klasyk z ziemniaków i ogórków konserwowych nie miałyby racji bytu bez tego kremowego dodatku, jakim jest ukochany przez wielu majonez. Ten z mlekiem sojowym jest najbardziej zbliżony do klasycznego. Gęsty i pyszny!

Wegański Majonez

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: 5 minut

Produkty

  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • ½ kubka mleka sojowego
  • ¼ łyżeczki czarnej soli kala namak
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka musztardy, płaska
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • mielony pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Wlej mleko sojowe do kielicha blendera lub wysokiego pojemnika, jeśli używasz blendera ręcznego i dodaj ocet jabłkowy. Wymieszaj.
  2. Dodaj pozostałe składniki, za wyjątkiem oleju. Miksuj przez chwilę, żeby masa się lekko napowietrzyła i wymieszała.
  3. Cienkim strumieniem dolewaj olej przy ciągle chodzącym blenderze. Gdy olej się skończy wyłącz blender i spróbuj majonez. Dopraw pieprzem, dodaj soli jeśli potrzeba.

 

Notes

Przechowuj w lodówce nawet do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

4 komentarze
4
FacebookPinterestEmail

You may also like

Fermentowany sos chili

13 maja 2020

4 komentarze

Izabela 9 sierpnia 2018 - 11:38

Jakiej musztardy używasz?
PS Gratuluję wspaniałej książki “Kuchnia wegańska”,. Jestem nią zachwycona!

Reply
magda 10 sierpnia 2018 - 08:47

Dziękuję 🙂 Baaardzo się cieszę, że ci się podoba <3!!!
Jeśli chodzi o musztardę to tym razem użyłam standardu musztardowego, czyli sarepską :). Myslę, że każda bez ziaren gorczycy będzie ok 🙂

Reply
Łucja 19 sierpnia 2018 - 20:12

Cześć! Ja także uważam, że Twoja książka jest świetna. Przepisy są proste, a składniki łatwo dostępne. Książkę dostałam od koleżanki jako urodzinowy prezent, który wybrała dla mnie właśnie ze względu na ww, “czynniki” 🙂 Wypróbowałam też przepis na Twój wegański majonez i właściwie dlatego postanowiłam do Ciebie napisać… Do tej pory testowałam jak smakuje majonez wyprodukowany z aquafaby i to wciąż nie był ten smak. Postanowiłam, że spróbuję ostatni raz i to był strzał w dziesiątkę! Tym razem też nie miałam problemów z dostępnością składników. Dlatego też Drodzy Czytelnicy Magdy – jeżeli zastanawiacie się czy warto, weźcie pod uwagę proszę moją opinię. Będziecie zadowoleni.

Reply
magda 20 sierpnia 2018 - 15:02

Łucja, aż się zaróżowiłam na buzi 🙂 tak mi sie miło zrobilo. Baaaardzo dziękuję! <3

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę