Dlaczego warto wybrać herbatę z upraw organicznych?

by magda
NIebieski Migdał Zielony KOlektyw
Większość dostępnych w sprzedaży herbat pochodzi z tak zwanych konwencjonalnych upraw. Oznacza to, że stosuje się przy nich sztuczne środki ochrony roślin, w tym pestycydy. To z kolei oznacza, że finalny produkt, który ląduje w naszej filiżance, może zawierać niewielkie ilości tych substancji. Jest coraz więcej badań pokazujących negatywny wpływ pestycydów na nasze zdrowie. Alternatywą są oczywiście produkty organiczne, pochodzące z certyfikowanych upraw. Łatwo je rozpoznać po charakterystycznym znaku zielonego listka na opakowaniu.


Organiczna herbata Brown House & Tea NIebieski Migdał

 


“Aromaty naturalne”

O ile stosunkowo sporo wiadomo już o pestycydach, o tyle ciągle niska jest świadomość dotycząca tzw. aromatów naturalnych. Na pewno nieraz znaleźliście w składzie podanym na opakowaniu to niegroźne z pozoru określenie. Warto wiedzieć, że chodzi najczęściej o powstałe w laboratoriach mieszanki wielu składników pochodzenia naturalnego, w tym także zwierzęcego, takich jak gliceryna. Pijąc herbatę gruszkową zawierającą naturalny aromat, mamy prawo oczekiwać, że będzie nim po prostu ekstrakt z gruszki. Rzeczywistość masowych produktów jest jednak bardziej skomplikowana. My, konsumenci, nigdy nie poznamy składu takiego aromatu, gdyż producenci nie mają prawnego obowiązku nas o tym poinformować.

Nylon, tereftalan, etylen

Naukowcy z Uniwersytetu McGilla w Montrealu udowodnili, że niektóre torebki kruszą się pod wpływem wrzątku. W zaparzonej już herbacie znaleźli nylon, tereftalan, etylen oraz PET, czyli tworzywo, z którego produkuje się butelki. Co to oznacza? W pakiecie ze szklanką herbaty spożywamy miliard mikroskopijnych cząsteczek plastiku. W jednej z testowanych filiżanek znaleziono aż 11,6 mld kawałków mikroplastiku i 3,1 mld kawałków nanoplastiku.

Zwietrzałe liście

Niekorzystny wpływ na herbatę ma także wietrzenie, przed którym herbaty przemysłowe nie są dobrze zabezpieczone. Sprzedaż na wagę, metalowe lub foliowe opakowania oraz częste otwieranie i zamykanie sprawiają, że herbata utlenia się i traci smak oraz właściwości zdrowotne. Najlepiej chroni ją przed tym pakowanie próżniowe, które polega na usunięciu powietrza i szczelnym zamknięciu za pomocą zgrzewu na gorąco.

Tajemnicze mieszanki

Problemem jest także pochodzenie herbat przemysłowych, a właściwie to, że praktycznie nic o nim nie wiemy. Zdarza się, że znamy kraj pochodzenia, ale praktycznie nigdy nie dowiemy się nic o konkretnym regionie, nie mówiąc o plantacji. Dzieje się tak dlatego, że przemysłowe herbaty są najczęściej mieszankami liści pochodzących z różnych plantacji i zbieranych w różnym czasie. W czasach, kiedy tak wiele mówi się o kontrolowanym pochodzeniu geograficznym, świat herbaty pozostaje wyraźnie w tyle.

Dostawcy

Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko, a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.

Aromaty naszych herbat są wyjątkowe, bo pochodzą wyłącznie z surowców, z których tworzymy blendy. Są naturalne w 100% i na żadnym etapie nie opierają się o chemiczne laboratorium. Są dokładnie tym, w co natura wyposażyła każdy składnik.

Autorka wpisu: Kasia Ogrodzińska-Skałba

Założycielka marki Brown House & Tea. Miłośniczka zdrowego odżywiania, kuchni roślinnej oraz herbaty. Od kilku lat żyje w świecie herbaty, ziół i przypraw. Fanka produktów autentycznych, filozofii zero waste oraz świadomych wyborów, w każdej dziedzinie życia.

Poznajcie ostanie  herbaciane odkrycie Kasi White Peony – biała herbata z Indii, niezwykle aromatyczna i bardzo delikatna w smaku.

0 komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz