by magda
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Wegański serek feta_Niebieski MIgdał
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Wegańska Oliwkowa Tapenada_Niebieski MIgdał
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Cytrynowa Foccacia_Niebieski MIgdał
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Wegańskie Czarne lody Sezamowe_Niebieski MIgdał
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna
  • Autor: Magdalena Pieńkos
  • Oprawa: Twarda
  • Ilość stron: 304
  • Wymiary: 20.6 x 28.3 cm
  • Rok wydania: 2019
  • Wydawnictwo SBM

      Wykorzystując obfitość sezonowych warzyw i owoców staram się łączyć domowe, znane smaki ze smakami przywiezionymi z egzotycznych podróży. Kuchnia roślinna to dla mnie nie tylko styl i filozofia życia, pozbawiona przemocy wobec zwierząt, ale również źródło zdrowia, niespożytej energii i satysfakcji.

 

Nie trzeba być weganinem czy wegetarianinem, aby zdecydować się na wprowadzenie do swojej diety większej liczby roślinnych posiłków. Ludzie decydują się na kuchnię roślinną z różnych powodów.

 

Jedni chcą wykluczyć mięso całkowicie ze swojej diety, a inni zwiększyć porcje jedzonych warzyw. Wielu z nich chce to zrobić z pobudek moralnych, co rozumiem, bo należę do tej grupy, ale rośnie też grupa ludzi, których niepokoi wpływ nadmiaru mięsa w diecie na ich zdrowie.

 

Znajdą się też tacy, którzy w swoich decyzjach żywieniowych kierują się troską o środowisko. Nie jest tajemnicą, że skutkiem przemysłowej hodowli zwierząt jest degradacja środowiska, głównie ziemi i wód oraz pogłębiające się zjawisko efektu cieplarnianego.

 

Wszystko to powoduje, że zainteresowanie kuchnią roślinną wciąż rośnie, co mnie niezwykle cieszy. Zapraszam więc w podróż po moim świecie roślin na talerzu :).

 

Magda
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Wegańska Tarta z Kremem orzechowym_Niebieski MIgdał
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Tofucznica z Jarmużem_Niebieski MIgdał
WEGEMANIA Magdalena Pieńkos_Pieczone Warzywa_Niebieski MIgdał