Kuchnia wegańska

by freelancer
  • Autor: Magdalena Pieńkos
  • Oprawa: Twarda
  • Ilość stron: 192
  • Wymiary: 16.5×24.0cm
  • Wydawnictwo SBM

   Ta książka to mój debiut, coś w co nadal ciężko jest mi uwierzyć. Dzielę się w niej moimi ulubionymi, wegańskimi przepisami, które stają się coraz bardziej popularne. Kuchnia roślinna przeszła w ostatnich latach wielką transformację. Jeszcze jakiś czas temu wszystkim kojarzyła się z dziwnym, sojowym granulatem czy sojowymi kotletami. Były one kompletnie bez wyrazu i nie jest dziwne, że większości z nas kojarzyły się z daniami bez smaku i charakteru. Na szczęście te czasy mamy już za sobą. 

   Kucharze, zarówno domowi amatorzy, tacy jak ja, jak i profesjonaliści odważnie eksperymentują z warzywami i innymi produktami pochodzenia roślinnego. Dania zyskały nietypowe konsystencje, wibrujące kolory i zaskakujące, różnorodne smaki. W łaski i na salony wróciły, przez moment niemodne buraki, brukiew, topinambur, jarmuż, pietruszka, cieciorka, dynia, siemię lniane, kapusta kiszona, szpinak, aronia czy chociażby pęczak. Mogłabym wymieniać długo. Rośliny strączkowe czy wszelkiego rodzaju kaszę stały się bazą nie tylko dań wytrawnych, ale również wymyślnych słodkości od kremów, budyni, babeczek po intensywnie czekoladowe brownies. 

   Nie ukrywam, że mój ukochany rozdział kuchni roślinnej to właśnie wzmacniające, zwariowane, kolorowe koktajle oraz niebanalne, zaskakujące i uzależniające, wegańskie słodkości. Bez rafinowanego cukru, bez białej mąki i bez wyrzutów sumienia. Nie musisz już decydować czy zjeść zdrowo czy smacznie. Zapraszam w podróż po świecie kuchni roślinnej.

 

Magda