Migdałowe Ciasteczka Gari

by magda
Weganskie Ciasteczka Gari_Niebieski Migdał

Mąka Cassava Gari powstaje ze zmielonych bulw manioku. Otrzymaną pastę suszy się i wypraża, tak, że wytworzona mąka posiada strukturę kaszki – semoliny. Nadaje się nie tylko do przygotowania ciasteczek, ale również do wypieku chleba, ciast, doprawiania dań oraz panierowania. Idealna do zagęszczania sosów, zup i deserów. Jest bogatym źródłem białka oraz  błonnika. 

Roślinne Ciasteczka z mąki gari są chrupiące i aromatyczne. Pamiętaj tylko, żeby użyć dobrej jakości ekstraktu z migdałów. Powszechnie dostępne aromaty syntetyczne nie wypadajądobrze ;).

Ciasteczka Gari

Drukuj
Porcja dla: 6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek mąki gari
  • 1 kubek mąki owsianej
  • 4 łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka ksylitolu lub innego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 "jajko" - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody
  • 1/2 kubka mleka roślinnego
  • 1/2 - 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekranik do 200 C
  2. Wsyp gari do średniej wielkości miseczki. Dodaj 1/2 kubka wody. Dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki rozgnieć je rękoma.
  3. Wsyp mąkę owsianą do drugiej miski. Dodaj masło roślinne i  poszatkuj nożem aż do połączenia się składniki. Mogą zostać niewielkie grudki masła.
  4. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i namoczoną mąkę gari. Wymieszaj.
  5. Dodaj pozostałe składniki: ksylitol, ekstrakt z migdałów sól oraz mleko i “jajko” roślinne. Wymieszaj, używając widelca.
  6. Nabieraj łyżką porcje ciasta i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w 3 – 4 cm odstępach.
  7. Piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż zaczną brązowieć. Odsatw do ostudzenia.
2 komentarze
2

You may also like

2 komentarze

małgosia 5 marca 2020 - 13:14

czy można użyć mąki bananowj

Reply
magda 18 marca 2020 - 20:45

Niestety, nigdy nie używałam mąki bananowej :(, ale spróbowałabym 🙂

Reply

Zostaw komentarz